Overzicht reizen --> Pops-Athene --> reisimpressies

Reisimpressies


Ik heb hieronder een aantal dagboekfragmenten weergegeven. Ze geven een impressie van de reis: van het landschap, van ons logement, van een aantal ontmoetingen, … Hopelijk geniet u ervan.

Fietsen in Albanië


10 augustus
De sfeer in Albanië is anders. We gaan naar Skhoder om Albanees geld af te halen. We zoeken de camping in Barbullush, uitgebaat door Nederlanders. Het ligt echt in ‘the middle of nowhere’. We hopen er info te krijgen over het land, de route, …  Maar wat een ontgoocheling: de camping is gewoon één grote weide, zonder één boom, de eigenaars zijn er niet tot 21 uur – ook al gaat het restaurant om 19 uur, ze geven ons geen blijk van herkenning – ook al wisten ze dat we op komst waren.


11 augustus
De eerste 20 kilometer daarna zijn mooi, landelijk, maar dan moeten we door een archilelijk stuk industrieterrein. We rijden door de hoofdstad Tirana en vervolgen onze weg. Langs de grote baan staat het vol smaakloze wegrestaurants en motels. We slaan een klein wegje in naar een dorp en vinden er logement bij supersympathieke mensen. De grootouders wonen er, hu n dochter en kleinkinderen, die heel goed Engels spreken; hun familie die in Griekenland woont is ook op vakantie. We hebben een gezellige avond.


12 augustus
In Elbasan komen we in de vlakte terecht. Het is er kokend heet. We zijn gepakt van de hitte en rusten wat uit in een streepje schaduw bij een winkel.  Via een kleinere weg rijden we verder. De weg wordt echt vlak en wij rijden ‘in tandem’ nog vele kilometers tot in Berat.


13 augustus
De citadel torent boven de stad uit en strekt zich over bijna één hectare uit. We kuieren er rustig rond. De grote toegangspoort, de ‘church of St. Trinity’, de ‘Red Mosque’, de ruïnes van de grote muur en van het paleis kunnen ons wel bekoren. Ook het Onufri Muzeum is de moeite: er zijn heel mooie iconen te zien en andere kunstvoorwerpen. We mogen er zelfs een paar foto’s nemen. Vanop de citadel is er een weids uitzicht: we zien de vlakte waar we doorgereden zijn en hebben een mooi uitzicht op de bekende witte huizen van de historische stad Berat.  In de namiddag bezoeken we het stadje zelf: de Lead Mosque, de Gorica brug, de autovrije hoofdstraat, …

14 augustus

We rijden richting Gjirokaster. Het wordt lastig: op en neer en op en neer. Het is mijn dagje niet. Het landschap is niet bijster mooi, ’t is zeer warm. We passeren nog kilometerslange wegenwerken. We overnachten in een klein hotelletje in Tepelene.


15 augustus
We malen de laatste 30 kilometer tot Gjirokaster. Deze stad staat op de werelderfgoedlijst en is vooral bekend voor de mooie, zeer ruime Ottomaanse huizen. De meeste zijn in slechte staat, enkele zijn gerestaureerd en kunnen we bezoeken. We gaan ook even een kijkje nemen in het kasteel, hoog boven de stad gelegen.  We eten heerlijk in een klein restaurantje Kujtim.

 

Webdesign: S. Dessein