Salar de Copaisa

 

Via Llica en Challacollo fietsen we naar de Salar de Copaisa. De route is prachtig. Mooier kan de altiplano niet zijn.

 

Salar de Copaisa

 


En op Salar de Copaisa zien we voor het eerst heel in de verte de Sajama! De Salar de Copaisa is anders dan die van Uyuni. Het heeft een meer verlaten indruk, we zien helemaal niemand.

Hier toch even een paar suggesties voor fietsers.


Je kan na het dorpje Challacollo bijna onmiddellijk naar de rand van het zoutmeer rijden. Je kan dan langs de rand rijden tot de ‘echte’ ingang. Ze hadden het ons verteld maar we hadden niet echt de route gevonden. Dus zeker navragen. Dit zorgde ervoor dat wij nog een 7-tal kilometer zwoegden op een zandweg mét wasbord vooraleer we een afslag naar de rand van het meer vonden (deze weg stond niet op de gedownloade kaart).

Salar de Copaisa

We moesten wat zoeken naar de ‘oversteekplaats’ voor de Salar. We hadden coördinaten gevonden op het internet. Maar we liepen op die plek wat te voet op de salar en hadden er geen vertrouwen in: geen te dikke zoutlaag, hier en daar wat putten, wat water op het zout … We vonden het akelig. We twijfelden lang en wisten niet goed wat doen. En je kunt het niet geloven: op dit moment passeerde de enige auto die we de hele dag zagen. Blijkbaar moesten we nog een heel eind verder fietsen (nog een 6-tal kilometer). Er stond een wegwijzer bij de ‘echte’ weg. We kampeerden bij de afslag en reden dan de volgende dag de salar over. Om even een idee te hebben: minimumtemperatuur: -11°C.

De coördinaten van de ‘ingang’ zijn: S19° 32.710' W 68° 03.605'

Na Copaisa moesten we nog even een stukje de salar op. In Copaisa gaf een madammeke een hele uitleg, getekend in het zand, over de route die we moesten volgen tot in Sabaya. We kregen bijna de slappe lach. Hadden we maar beter opgelet.
We reden tot in het dorpje Villa Vitalina en dan reden we zo’n 15 kilometer op wasbord (zeer vermoeiend). Zeker op het moment dat we beseften dat aan de rand van de salar een weg loopt die zeker in dit seizoen berijdbaar is, een weg die effen is en vlak! Dit was de weg die het madammeke bedoelde. Dus niet vergeten: op de salar, voor Villa Vitalina even zoeken naar een weg naar Sabaya. Zie kaartje!

Copaisa

 

 

Na het oversteken van de twee salares zeker de tijd nemen om de fietsen grondig te poetsen: het zout zit overal tussen en vreet aan alles!

 

Webdesign: S. Dessein