v

 

Van Santa Cruz via Sucre naar Potosi

 

 

Van 400 naar 4000 meter hoogte. De weg is geen ‘rechte’ lijn naar boven maar gaat goed op en neer. We klimmen in totaal 11600 meter. We fietsten enkele dagen tussen de 1000 en 2000 m, in Sucre verbleven we twee volle dagen op 2800 meter om dan langzaam naar de 4000 meter te klimmen.

Aangezien we die 4000 meter pas na 12 dagen bereikten heeft ons lichaam de tijd gehad om zich rustig aan te passen aan de hoogte. Dus geen last van hoofdpijn, misselijkheid, …

Hoe lastig was het parcours? Het is moeilijk samen te vatten. Soms waren de beklimmingen zeer zacht (met een gemiddelde van bv. 3 à 4 %), soms ging het er heviger aan toe (8 à 10 %) of werd het gewoon lastig door de lengte. In elk geval zijn we overal boven geraakt, ook al was het soms met veel korte tussenstops om eventjes op adem te komen.Fietsen Bolivia

Er liggen wel wat dorpjes langs de route. We konden regelmatig ’s middags een almuerzo eten (meestal soep en hoofdgerecht). In San Isidro verlieten we de asfaltbaan en volgden de oude ‘El Che’ route. Deze is momenteel nog praktisch volledig in gravel. Aangezien we toch af en toe vrachtwagens tegenkwamen die heel veel stof deden opwaaien, waren we ’s avonds soms wel echt vuil. De oude route wordt nu wel geasfalteerd.

De oude route is vooral bekend omdat de grote ‘Che Guevarra’ begraven ligt in een dorpje Vallegrande, 53 km ten zuiden van Samaipata.

Samaipata zelf is wel toeristisch; vele toeristen komen gewoon wat relaxen of wandelen in de buurt. Het is er wel gezellig.

Ons logement in dit stuk van de route varieerde sterk: een leegstaand huisje, in het klaslokaal van het derde leerjaar in Eje Pampa, een kamer bij een particulier, een mooi hospedaje in Samaipata, …We sliepen zelf eens in een balneario, het lokaal zwembad. We kregen er een leeg lokaaltje en Veronique ging er zelfs zwemmen.

Fietsen Bolivia Fietsen Bolivia

 

In Sucre en Potosi verbleven we enkele dagen. Je vindt hier wat informatie.

 

Webdesign: S. Dessein