De beklimming van de Sajama

 

 

 

Veronique beklimt graag eens een berg. En onze route passeerde langs de Sajama. Het uitgelezen moment natuurlijk om deze berg te bedwingen, haar eerste zesduizender.

 

De zoektocht naar een gids en uitrusting

We hebben er de hele reis heel vaak over gehad: hoe moeilijk zou de beklimming zijn? Zou er in Sajama een gids te vinden zijn? En een uitrusting om te klimmen? Zou er in het Nationale Park een infobureau zijn? Of zouden we eerst naar La Paz moeten en vandaaruit boeken? En zal ik me daar dan kunnen drie dagen bezighouden?Sajama

We kwamen rond 13 uur aan in Sajama. We hoorden in de verte fanfaremuziek maar als we enige tijd later het dorp verkenden was het zeer verlaten. De weinige mensen die we tegenkwamen konden ons niet echt verder helpen om een gids te vinden Ö en dus gingen we gewoon zitten net bij de ingang van het dorp om te wachten. Meer konden we niet doen. En op mysterieuze wijze doet dan toch de tamtam zijn werk want na enige tijd kwam er een jonge kerel aangefietst met de vraag of wij een gids zochten. De deal was snel gemaakt: vertrek naar de Sajama de volgende dag. Samen met de gids (Jamiro) deden we inkopen voor de trekking en huurden we materiaal. Dat was een geruststelling want zo had Veronique zeker alles mee. De volgende dag kwam hij zelf helpen om alles in de rugzak te krijgen. Je kon zien dat hij het duidelijk gewend was.  

 

Gids

Gids (toen nog aspirant berggids)
Jamiro is de broer van Ignacio Pacajes. Ignacio heeft zijn opleiding tot officiële berggids afgerond. De opleiding is een zware opleiding – equivalent aan de opleiding tot berggids in Europa. Jamiro is nog in opleiding maar kent de bergen als zijn eigen broekzak. Was zeer attent en behulpzaam. Contact: Ignacio Pacajes – www.agmtb.orgips_sajama@hotmail.com

 

Prijs en materiaal


Materiaal gehuurd bij het hotel Sajama (voor drie dagen):


bottines: 3 * 30
crampons: 3 * 30
casco: 3 * 25
gordel: 3 * 25
piolet: 3 * 25


Totaal: 405 Bolivianos

Rugzak: kun je er ook huren maar Veronique mocht die van de berggids gebruiken. De gids zorgde ook voor een tent en vuurtje.

Gids: 3 * 500 Bol = 1500 Bol
Drager (tweede dag):  75 Bol
Vervoer naar start trektocht: 70 Bol

Dus een goede 2000 Bolivianos.

 

En nieuwsgierig naar de beklimming zelf. Hier lees je een kort verslag.

 

 

Webdesign: S. Dessein