Op naar de top !

 

 

 

Naar Campo Baso

Na een stevig almuerzo in het hotel, komt een chauffeur ons om 11.30 uur oppikken. Een klein half uurtje later vertrek ik samen met mijn gids naar “El Campo Baso”. De wandeling ernaartoe is een gemakkelijk te volgen wandelpad. We dragen vandaag alle bagage zelf. Tegen 14 uur zijn we al in het kamp. We zijn de enigen hier. Het vervolg van de dag bestaat uit tentje opzetten, “descansar” en nog wat eten. Hier is ook een kleine waterbron die vanuit de bergen komt. Je kan dus bevoorraden.

Sajama Sajama


Naar Campo Alto

De drager komt toe en weegt exact 20 kg af – hij draagt o.a. onze tent, schoenen en eten. We vertrekken om 9.40 uur. De vlakte over en dan bergop. De wandeling naar boven verloopt vlot. Volgens de gids duurt de wandeling zo’n 6 uur. Maar drie en half uur later zijn we al op de Campo Alto. Tijd voor een picknickmoment. Het lijkt me een lange namiddag te worden maar we testen nog even de botten. We gaan iets hoger sneeuw halen om te smelten. Tegen 18 uur is de wind al wat komen opzetten. Nog een half uurtje later liggen we in onze slaapzak voor enkele uurtjes slaap. Voor het eerst merk ik dat mijn hartslag toch merkelijk gestegen is door de hoogte.

En nu naar de top !

Om 0.30 uur gaat de wekker af. Een stevige wind blaast rondom onze tent. Te veel wind om nog wat water te verwarmen. Wat crackers met confituur en granenkoeken als ontbijt. Tegen 1.30 uur zijn we op stap, volledig ingeduffeld. Jamiro maakt nog even duidelijk dat hij de gids en dus de baas is. Mocht er te veel wind zijn, is hij het die beslist om eventueel terug te keren. Eerst stappen we nog een lang stuk op stenen/rotsen. Bijna gewoon stappen maar toch wel lastig af en toe. Wat verder enkele touwlengtes. Niet moeilijk, niet lastig. Je kan immers wat uitrusten als de gids voorklimt. Laatste stuk stappen vóór de sneeuw heb ik het wel lastig. Ik schat de klok op iets voor 5 uur als we de crampons aandoen: eerst een stuk doorheen ijs, het lijken wel ijskegels waar we ons een weg door moet banen.
Hier is ongeveer ook de grens van de 6000 m. Het laatste stuk is dan echte sneeuw, vandaar gaat het wel snel en stapt het gemakkelijker. Tegen 7.15 uur zijn we op “La Cumbre”. Yes, i did it. Mijn eerste 6000’er is een feit.

Sajama


Op de top is er heel veel wind en is het koud. Dus vlug een paar foto’s nemen en dan terug naar beneden. Afdalen is niet mijn sterkste ding – dus doen we er een goeie 4 uur over (ietsje meer dan gemiddeld). Eénmaal terug uit de sneeuw zakken we een paar keer in rappel. Tegen 11.45 uur terug in Campo Alto waar me nog iets eten. Rond 13.15 uur vervolg van de afdaling. Tegen 15.15 uur arriveren we dan in Campo Baso. Van hieruit dan nog een groot uur tot de vertrekplaats waar het busje ons terug opwacht.

 

Sajama Sajama

Webdesign: S. Dessein