Een paar praktische zaken

Eten

Vele dorpen in de altiplano zijn verlaten. Het is dus nooit zeker of er een winkeltje zal zijn of niet (soms moet je even navragen). Op de website van andesbybike staat er ook informatie over de aanwezigheid van winkels maar daar konden we niet altijd op rekenen.


Dus probeerden we steeds een voorraad eten mee te hebben. Vooral het stuk tussen Uyuni en Sajama was het moeilijkst. We hoopten bv. om in Copaisa (na de Salar) iets lekker warms te kunnen eten: was dat een ontgoocheling. Ook Sabaya was qua ‘shopping’ een tegenvaller. Er waren wel enkele winkeltjes maar de keuze was niet zo groot. Het is toch een paar keer gebeurd dat we bijna door onze voorraad koeken en brood zaten en dat we snakten naar een degelijke warme maaltijd. We droomden dan van ‘lomo a la plancha’ of een lekkere brochette. Of we gingen in een verlaten dorp bij een ingebeelde bakker een paar lekkere tompoezen en aardbeientaartjes halen. 


In de steden zoals Potosi, Sucre en Uyuni is er veel te vinden. In Sajama kun je je ook bevoorraden (koeken, notenmengeling, ….).


In de Zuid-Yungas was er meer leven in de brouwerij, waren er meer dorpjes bewoond met meer mogelijkheden om iets te kopen en te eten. We namen dus een beperktere voorraad mee.

 

KoekenBolivia cycling

In de winkeltjes in de dorpen vind je wel iets van koeken. Meestal is de voedingswaarde zeer laag en kunnen wij, fietsers, daar niet zoveel mee. We vonden op sommige plaatsen deze koeken: Gran Cereal. Dit zijn zeer voedzame koeken, een echte aanrader. We kochten soms wel 10 pakken tegelijkertijd.

 

Brood

Soms vonden we platte broodjes, variërend van vers gebakken tot enkele dagen oud. We kochten er vaak een grote voorraad van omdat we én goede eters zijn én vaak niet wisten wanneer de volgende gelegenheid zich voor zou doen. Als je brood wil, moet je er soms naar vragen. In sommige dorpen zijn ze bv. maar vanaf een bepaald uur te koop of ergens in een huis, niet langs de hoofdweg. Dat was o.a. zo in Sabaya en in La Joya.

Beleg

Bolivia cyclingRegelmatig konden we confituur kopen. Ook hier en daar kun je wat kaas kopen. Met de blikken tonijn (of eigenlijk zijn het sardientjes) kunnen ze in Bolivië hele straten plaveien. Dit is tot in het kleinste winkeltje te vinden.

Chocolade

Je kan lekkere chocolade kopen: grote tabletten met nootjes of kleinere van het merk Sublimo. Op de altiplano smelten ze niet, dus je kan je goed bevoorraden.

Warme maaltijden

Bolivia cyclingFietsen Bolivia

In de restaurantjes is het meestal eten wat de pot schaft. Het was vaak lekker. We hebben een variatie op het thema ‘kip’ geproefd. Vooral kip met frieten/aardappelen en rijst bleek een nationaal gerecht te zijn.  In tegenstelling tot onze Afrika-ervaring vorig jaar, hing er nu wel veel vlees aan het kippenboutje.
Soms kregen we een lekker soepje of zelfs eens rundsvlees. Mmmmmm …


Soms moet je echt wel vragen waar je kan eten: op de foto zie je een hamburgerkraampje in Colchani. Bij het binnenrijden leek het alsof er niets te eten viel in het dorpje maar in de avond ging dit eetkraampje open, met hamburgers en salsipapa’s (frietjes met een stukje worst en ketchup).
In het toeristische Samaipata, Chulumani, Sucre en Uyuni konden we lekker eten. En dat deed deugd!
We dachten dat we in Potosi een overvloed van restaurantjes zouden aantreffen. Dat was een tegenvaller. We konden wel zeer lekker eten in het restaurantje bij het reisbureau Koala Tours. We vonden niet veel andere restaurantjes open.

Drank

Je kan in elk winkeltje hoe klein ook zeker frisdrank kopen.  Dit was op een bepaald moment onze voorraad. We hebben een lichte overdosis frisdranken genuttigd.


Fietsen Bolivia


We hadden een waterfilter mee maar hebben die niet gebruikt. Op de meeste plaatsen konden we flessenwater kopen.

Geld

Het is niet altijd gemakkelijk om geld af te halen. Soms kun je bv. maar 500 BOL afhalen in één keer. We hebben op veilig gespeeld. Telkens we in een stadje een geldautomaat zagen haalden we wat geld af. Tegen dat we in Uyuni verlieten hadden we genoeg geld bij tot in La Paz.
We namen ook elk 200 dollar mee. Dit houden we bij voor noodgeval (als we toch eens cash zouden moeten wisselen, voor het betalen van de fietsen op de luchthaven, …).

Fotograferen

We vroegen vaak om toestemming om mensen te mogen fotograferen. Dit werd meestal resoluut geweigerd - vaak doken de mensen bijna letterlijk weg of draaiden ze zich direct om. We drongen dan ook niet aan en hadden daar respect voor. Alhoewel het op zich jammer was, want vaak zijn mensen zo fotogeniek.

Temperatuur

We waren dit jaar nieuwsgierig naar de temperatuur. Daarom kocht ik een Garmin Tempe thermometer, die ik onder mijn bagagedrager monteerde. Een klein gadget voor het plezier.

Elektriciteit op de altiplano

In heel wat dorpjes in de altiplano is er wel elektriciteit. Toch moet je zorgen dat je enkele dagen zonder kunt. Doordat we soms vier of vijf dagen na elkaar wild kampeerden, hadden we geen mogelijkheid om batterijen op te laden.
Gewone stekker volstaat.

 

 

Webdesign: S. Dessein