Reisimpressies: Kjolur

 

 

Je kunt hieronder reisimpressies lezen. Ik heb de hele route in een aantal trajecten ingedeeld.

Op naar de Kjolur, de F 35 (1 augustus)

We fietsen naar Akureyri, een echte stad. Het traject is nogal lastig met veel vals plat. We hebben er 40 km opzitten en verdienen een lekker kebab. We shoppen uitgebreid want tot in Geysir – een vijftal dagen - komen we geen winkels meer tegen. Om vier uur beslissen we nog eventjes verder te rijden. We hebben een aantal klimmetjes voor de boeg. Maar dan gaat het echt gedurende 45 km naar beneden. Ongelofelijk, met de wind in de rug. We moeten niet eens duwen. Zo leggen we nog 100 km af. Van een mooie avondrit gesproken. De camping (de eerste die je tegenkomt) is prima. Er staat een grote schuur met kookgelegenheid en zetels. Het is er best gezellig.
In de winkel zien we Nathalie en Fréderic terug. Ze hebben ongeveer dezelfde plannen als wij. Leuk. Om 12 uur vertrekken we. Het begint onmiddellijk met een heel serieuze klim – niet zo leuk voor onze niet opgewarmde spieren. Dan rijden we de Kjolur op. Het regent lichtjes maar we vinden het niet zo erg. Het gaat wel goed op en neer. De wind zit schuin voorop en het is een harde wind. We waaien bijna weg. Om 20 uur komen we aan op de camping in Asfangi (of wat er voor moet doorgaan). Een echt onsympathieke madam houdt het ‘hostelletje’ open. In een wei een beetje verder kunnen we onze tent opslaan. Het regent heel erg. We moeten ook hier 1000 ISK betalen per persoon voor geen enkele service. We mogen bijna het gebouw niet binnen. Ze durft dan nog eens 500 ISK aan te rekenen voor de douche. Om middernacht sluit ze het hoofdgebouw en hebben we zelfs geen toiletgelegenheid meer.

Fietsen Ijsland Fietsen IJsland
Fietsen IJsland

Happy birthday op de Kjolur, Veronique! (2 augustus)

De wind is wat gaan liggen, we hebben nog een uurtje regen maar daarna betert het gelukkig. De weg is redelijk. Er zitten wel een aantal echt stenige stukken in, zeker de paar kilometers voor Hveravellir. We komen er rond 15 uur aan. Ik versier de tent met kleurrijke ballonnetjes en doe Veronique een mooie fresbee en vlieger cadeau. Zo kunnen we wat ‘spelen’ in de grote open vlakte. Nathalie, Frederic en wijzelf vertrekken rond 16.30 u. naar Preskuldur: een serieus parcours van 11 km. Er zitten een paar kanjers van klimmetjes en afdalingen in. Nooit te lang maar echt lastig. Uiteindelijk zijn we wat ontgoocheld. Je komt aan bij een parking en dan is het nog heel ver tot de gletsjers. Zeker nog een aantal uren wandelen. We zijn terug rond 19.30 u. Ik verwen Veronique met een lekkere spaghetti en dan maken we nog een rustig wandelingetje door het fumarolenveld. Ik tover een dessertbuffet uit mijn toverhoed: chocolademousse, verse fruitsla – ik vervoer al stiekem drie dagen dit fruit in mijn fietstassen - , yoghurt, koekjes, … Nathalie en Frederic komen meesmullen. We ronden de avond af in het warmwaterbadje. Het is klein maar we zitten er alleen.

Fietsen IJsland Fietsen IJsland
Fietsen IJsland

Kerlingarfjoll (3 – 4 augustus)

Vannacht was het toch al heel eventjes echt donker! Dat wordt weer wennen. In het begin is het lastig, een heel stenig parcours. Daarna betert de weg toch een beetje. Het landschap is mooi, je krijgt zicht op de twee enorme ijsmassa’s. Rond 16 uur komen we aan de splitsing. Nathalie en Frederic vervolgen de Kjolur. Wij slaan af naar Kerlingarfjoll. We ploeteren nog 10 km verder. We doen er lang over, er zitten een paar pittige klimmetjes in.
We vertrekken voor onze wandeling te voet. Het is mistig maar we hopen dat de zon erdoor komt. Het wordt een mooie wandeling, we gaan naar de fumarolen (op het wandelkaartje dat erg onduidelijk is, is het nummer 2). Ik ben niet echt een berggeit en vind één afdaling nogal bangelijk. Vooral het eindpunt is de moeite. Van de 100-en modderpoelen, waarvan sprake in onze reisgids, zien we niets. Het lijkt erg op Landmannalaugar, we zijn er ook niet ver vandaan. Het overtreft het misschien nog, want in de verte zie je ook de prachtige gletsjer liggen. Heen en terug duurt het wandelingetje ongeveer 4 uur.
Om 15 uur zitten we weer op de fiets. Het wordt een prachtige rit: windstil en zon.  De twee gletsjers zijn goed te zien. We zingen op de fiets! Op onze kaart staat een camping maar die vinden we niet. We kamperen dus vrij. In nog geen 10 minuten is de wind komen opzetten. We krijgen nog net op tijd ons tentje recht.

Kerlingarfjoll Fietsen IJsland
Webdesign: S. Dessein