Reisimpressies: Myvatn

 

 

Je kunt hieronder reisimpressies lezen. Ik heb de hele route in een aantal trajecten ingedeeld.

Drie dagen bij Myvatn (27 – 29 juli)

Na ons nachtelijk avontuur besluiten we onmiddellijk door te rijden naar Myvatn. We zullen dan wel zien hoe en wanneer we de watervallen van Dettifoss bezoeken. We fietsen vlotjes richting Myvatn. We passeren Hverir. We snuiven de zwavelgeuren op, bewonderen de brubbelende zwavelpoelen, maken een mooie wandeling in de omgeving. Na een serieuze klim (10%), en een afdaling installeren we ons rond 15 uur op het allermooiste plaatsje op de camping, aan de oever van het meer, bij een klein pontonnetje. We hebben een rustige avond en eten lekker in een restaurantje in Reykjahlid.
De volgende morgen worden onze beste vrienden verzorgd: de ketting wordt geolied, mijn fiets krijgt nieuwe remblokjes, we proberen er toch veel vulkanisch stof van af te krijgen. In de namiddag maken we een wandeling naar Storagja – Grjotagja – Hverfell en Dimmuborgir. Het is allemaal geen spektakel maar wel een leuke ontspannende namiddag. We eten ’s avonds : kip – ananas –rijst – currysaus. Waarom vermeld ik dit? Het is de eerste keer in de drie jaar dat we erin slagen om alle ingrediënten bij elkaar te krijgen op hetzelfde moment.
Op 29/7 fietsen we naar Krafla (ongeveer één uurtje fietsen). We bezoeken de geothermische centrale en rijden verder naar Leirhnjukur. Dit lavaveld is echt indrukwekkend. Je ziet in gedachten de lava stromen. We lopen er zeker anderhalf uur door. We fietsen nog naar de Viti-krater.

’s Avonds poetsen we onze tent met microvezeldoekjes. We verklaren onszelf bijna gek. Maar sinds de regennacht in Askja plakt er aan de tent een goede laag vulkanisch stof. Dit is geen gewoon stof, het lijkt meer op schuurpapier en dat geeft een zeer onaangenaam gevoel en is ook voor de tent niet goed. Ongelofelijk hoeveel zwart die doekjes worden! We kunnen trouwens niets meer vastpakken of onze handen worden zwart. Ook onze volledige bagage wordt onder handen genomen.

Fietsen IJsland

Dettifoss en kampvuur (30 – 31 juli)

We besluiten te liften naar de Dettifoss watervallen. Na ongeveer 10 minuten neemt een Fransman ons mee. Hij rijdt via Grimsstadir en we zijn werkelijk rondgeschud in de auto. Meer dan 20 km wasbord. Als we uitstappen is er voor ons één ding zeker! We verkiezen absoluut de vrijheid van een fiets boven de geslotenheid van een auto.
Dettifoss is echt de moeite, we wandelen tot bij de eerste grote indrukwekkende waterval. Daarna wandelen we verder tot de Selfoss, minder hoog maar veel breder. Het bezoek duurt zo’n 2 uur. Daarna brengt de Fransman ons tot op de ringweg. Op de ringweg zoeken we een nieuwe lift. Er is absoluut niet veel verkeer (misschien drie auto’s in een uur). Het duurt dus eventjes voordat een ‘local’ ons meeneemt.
Rond 16 uur vertrekken we nog voor een avondritje tot aan een kleine camping in Sigridarstadir. 
Er staan twee caravans, van IJslanders, die in de buurt wonen. Er komen ook nog twee Duitse fietsers aan. Het is feestdag in IJsland en er wordt een kampvuur gemaakt. Echt gezellig en lekker warm. Er  zijn een 30-tal mensen uit de buurt afgekomen. Ze zitten rustig te kletsen. Na een uurtje gaat iedereen terug naar huis.

 

Webdesign: S. Dessein