Overzicht reizen --> Peru --> Inleefverblijf: Qolla Aymara

Inleefverblijf bij Qolla Aymara

Ik werd samen met twee andere deelnemers in Puno opgepikt door Sabino en Raymundo, twee medewerkers van de organisatie Qolla Aymara. We trokken met hen voor twee dagen naar La Platerìa, aan de rand van het Titicacameer. We waren er te gast bij Señor Mario en zijn vrouw Celestina. Daarna gingen we de hogere Andes in en werden we ontvangen door de inwoners van de Comunidad San Jose de Calala. Sabino en Raymundo begeleidden ons gedurende deze vier onvergetelijke dagen.

  Landschap Altiplano

Wat doet de organisatie Qolla Aymara?

LandbouwkalenderDe organisatie Qolla Aymara en Chuyma Aru, waar vier andere deelnemers verbleven, hebben als doel de traditionele culturen en waarden van de Aymara-gemeenschappen in ere te herstellen. De campesinos (boeren) in de bergen worden door de officiële instanties vaak beschouwd als 'domme boertjes'. Qolla Aymara en Chuyma Aru willen dat de gemeenschappen een belangrijkere rol gaan spelen en dat de mensen weer trots zijn op hun cultuur. Ze streven ook naar een herwaardering van traditionele landbouwtechnieken, rituelen en gebruiken, autoriteiten en sociale structuren.
Broederlijk Delen steunt Chuyma Aru sinds 1997 en Qolla Aymara sinds 2003.

Een paar concrete voorbeelden van projecten.

Broederlijk Delen gaf o.a. steun om deze landbouwkalender te maken. We zagen die op vele plaatsen hangen. De religieuze feesten, de activiteiten op het veld, de verzorging van de dieren, ... zijn vermeld. Langs beide kanten staan de soorten lama's en alpaca's.

In de Comunidad San Jose de Calala maakten we kennis met de herwaardering van oude landbouwtechnieken. Door de aanleg van terrassen wil men een verwaarloosd meer herstellen. Het is de bedoeling dat men dan de velden op de hellingen en in de vlakte beter zal kunnen irrigeren en dat er misschien weer visvangst mogelijk is. Het project is al uitgetekend maar moet nog worden uitgevoerd.

In Angustura, hoog in de Andes, bezochten we een klein schooltje (12 leerlingen en twee leerkrachten). We werden er ontvangen door Señor Juan en Delfien. Van maandag tot donderdag geven ze les in het Spaans . Sinds kort spreken ze op vrijdag enkel nog Aymara. Zo wordt deze taal levendig houden. We woonden een hele voormiddag les bij in het Aymara. We verstonden er niets van maar de oudste leerlingen schreven een verhaal, de jongste leerlingen tekenden dit verhaal. Dit werd dan gepresenteerd vooraan aan het bord. De leerlingen zongen en dansten ook uit volle borst, blij met het Belgische bezoek.

School AndesSchool Andes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar top

Webdesign: S. Dessein