Overzicht reizen --> Peru --> Lima: Volkskeukens

Volkswijken en volkskeukens in Lima

We bezochten op de eerste dag in Lima de volkswijk 'Tres Compuertas'. We werden er hartelijk ontvangen door Padre Pedro, een Brusselaar, die al 40 jaar leeft en werkt in Peru. Ook Nemesia heette ons van harte welkom. We werden in de wijk rondgeleid en bezochten daarna in twee groepen een comedor popular 'volkskeuken'.

Hartelijke ontvangstDeze volkswijk was één van de eerste volkswijken in Lima en is daarom dicht bij het centrum van de stad gelegen. Ze ontstond zo'n 50 jaar geleden. Arme stadsbewoners (en ook familie en vrienden van mensen die al in Lima woonden) vestigden zich in grote groepen op braakliggende grond. In enkele uren trokken ze 'huizen' op met enkele matten.

StraatbeeldDaarna begon de lange strijd om water, riolering en elektriciteit. Gaandeweg verstevigden ze hun huis. Een nieuwe etage kwam er als er genoeg geld was voor beton, ijzer, cement, .... De wijk lijkt continu op een bouwwerf. Bij de verbouwingen heerst er grote solidariteit onder de bewoners. Na een aantal jaren verkrijgen ze het eigendomsrecht. Later kwamen er veel van deze wijken in Lima.

In de keukenWe bezochten de volkskeuken: Santa Rosita. Een aantal vrijwilligsters kookt hier elke dag een 100-tal maaltijden. De buurtbewoners kunnen ter plaatse eten maar meestal worden de maaltijden afgehaald. Door samen ingrediënten te kopen en met een beetje steun van de staat, kost een maaltijd maar ongeveer 0,40 euro per persoon, wat goedkoper is dan het zelf thuis te bereiden. In Lima bestaan er 1000-en volkskeukens: een voorbeeld van hoe mensen niet bij de pakken blijven zitten maar initiatieven nemen.

 

 
Afhalen van middagmalenTer plaatse eten

 

De andere helft van de groep was te gast bij een andere volkskeuken. Ook zij werden hartelijk ontvangen, kregen uitleg over de werking van deze comedores populares. Ze mochten mee aan tafel schuiven voor een middagmaal.

 
Comedor San CristobalComedor San Cristobal
 

 

naar top

Webdesign: S. Dessein