Overzicht reizen --> Peru --> Mijnbouw --> Cerro de Pasco

Mijnbouw - Cerro de Pasco

Het binnenrijden van de stad was indrukwekkend. Pasco is een 17° eeuwse stad met ongeveer 70.000 inwoners. In 1920 begon men met de ondergrondse ontginning van ertsen, in 1965 met de bovengrondse mijnbouw. Een enorme krater van 260 meter diep en 900 meter diameter scheidt de verschillende delen van de stad. Door de uitbreiding van de mijn wordt nu ook het laatste oude stadsdeel bedreigd. Een mooi overzicht van het gebied vind je op Google Earth (enkel voor wie Google Earth geïnstalleerd heeft).

Cerro de Pasco

We stappen uit: het stof prikkelt in onze neus, de geur is indringend. José vertelt: "Elke dag zijn er twee explosies, om 10 uur en om 15 uur. De bouwvallige huizen daveren op hun grondvesten. Er wordt zilver, zink, lood en koper gewonnen. In de fabriek Volcan worden de ertsen gescheiden. Het giftige afval wordt in de omgeving gestort, en het water in de meren geloosd. Ook het lawaai is heel storend."

fabriekDe inwoners van de stad hebben zelf maar twee uur per week toegang tot water. De rest van de week wordt het door deze fabriek opgeëist. Maar ook hier weinig reactie van de mensen. 4000 mensen werken in de mijn en een groot deel in diensten die ermee verbonden zijn: trabajo o salud.

storten van afvalNa de extractie van mineralen dumpt men het vaste afvalmateriaal op grote heuvels. Deze heuvels zijn te zien rond de stad.

Iets verderop ligt een lagune waar vroeger gevist werd. Nu ligt er het gebied er vies bij. Het stinkt, ziet er ontzettend ongezond uit.
We rijden een lange tijd door dit gebied. Je kan er alleen maar verontwaardigd door worden. Wij zien de troosteloze ellende maar enkele uren. De mensen van de stad wonen er hun hele leven.

 afvoerleiding open stort afvalwater

 

vuil meer

Men is van plan om de mijn uit te breiden. Daarvoor moet opnieuw een stukje van het historische centrum van de stad verdwijnen.

historisch centrumhistorisch centrum

 

 

 

 

 

 

 

naar top

 

Webdesign: S. Dessein