Overzicht reizen --> Peru --> Arequipa: Niños libres

Project Niños libres

We waren een namiddag te gast in het opvangtehuis 'albergue' in Arequipa. Het was voor de meesten onder ons de meest pakkende ervaring van de hele reis. We hadden er heel boeiende gesprekken en beleefden een leuke spelnamiddag met de kinderen.

De albergue de paso is een transitopvang voor jongeren. De politie pakt hen op langs de straat, misschien mispeuterden ze wat, namen ze iets weg wat niet van hen was, om te overleven?

Deze kinderen komen vaak uit arme gezinnen uit de wijde omgeving (Cuzco, Puno, ...). Ze verblijven er tot de rechter beslist wat men hen gaat gebeuren: terug naar huis, naar een andere albergue of naar de gevangenis.

Voor de kinderen zijn het ellenlange dagen. Ze krijgen geen onderwijs, er worden door de staat geen activiteiten georganiseerd. Roberto Cervantes trekt zich het lot van deze kinderen aan. Hij kon een groep onderwijzers, jonge vrijwilligers, rond zich kunnen scharen met wie hij in de 'albergue' sportactiviteiten organiseert, muurschilderingen maakt, een spelotheek aanlegt en een studielokaal inricht. Hij zorgde ook dat er matrassen en dekens ter beschikking zijn. Zijn organisatie heet 'Niños libres'. Sinds vorig jaar heeft hij naast dit project ook buiten de gevangenis een preventief project opgezet voor kinderen in risicowijken in Arequipa, vooral in de wijken van Congata. Zo wil hij kinderen en jongeren ontwikkelingskansen en uitzicht op een toekomst bieden en voorkomen dat ze in de criminaliteit terechtkomen. Enkele van deze vormingsactiviteiten gebeuren in samenwerking met de universiteit van Arequipa.

We waren er een namiddag te gast, luisterden naar de verhalen van de kinderen en speelden met hen een aantal leuke spelletjes. Het was voor ons een beklijvende ervaring ! We gaven hen als bedanking een aantal dagdagelijkse noodzakelijke producten: tandenborstels, bezems, ... Ook de chocotoffs vielen erg in de smaak.

Eén van de populaire liedjes was ARROZ CON LECHE. Het is een dansliedje dat in heel Latijns-Amerika wordt gezongen. 'Rijst met melk/rijstpap' koppelen kinderen aan het 'zoete huwelijksgeluk'.

 

Arroz con leche,
me quiero casar
con una señorita
de la capital.

Que sepa bailar,
que sepa coser,
que sepa abrir la puerta
para ir a jugar.

refrein:
Con esta si,
con esta no,
con esta señorita
me casaré yo.

Rijst met melk,
ik wil huwen
met een meisje
uit de hoofdstad.

Zij kan dansen,
zij kan naaien,
zij kan de poort openen
om te gaan spelen.


refrein:
Met deze wel,
met deze niet,
met dit meisje
wil ik huwen.

 

naar top

Webdesign: S. Dessein